Botanikai szenzáció a mórahalmi réteken

2023.06.20.
Értékeld!

Értékelés

Értékelje most!

A Kiskunsági Nemzeti Park weboldalán jelent meg "Botanikai szenzáció került elő Mórahalom térségéből" címmel az alábbi írás a Mórahalom környékén található ritka orchidea fajról.


Botanikai szenzáció a mórahalmi réteken!

Az országosan és a Duna-Tisza közén is ritka, megjelenésében impozáns méhbangó (Ophrys apifera) 67 példánya él más védett orchidea fajok társaságában egy mórahalmi réten.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén eddig csak három helyről ismert fajt fedeztek fel a nemzeti park szakemberei Mórahalomnál.

Az előkerült állomány minden szempontból jelentős értéket képvisel. A méhbangó fokozottan védett faj Magyarországon, természetvédelmi értéke 250.000 Ft tövenként. A nemzetipark-igazgatóság munkatársai megtették a szükséges lépéseket a faj védelme érdekében. Felvették a kapcsolatot a terület használójával, hogy a tervezett kaszálás megfelelő időben történő végzésével a méhbangók magot érlelhessenek.

A méhbangó nem bízza a véletlenre a beporzást, kettős stratégiájával szinte mindig sikert ér el. A többi bangóhoz hasonlóan ennél a fajnál is a rovarmegporzás játssza a főszerepet. A virágok szerkezete, rajzolata, színe, szőrözöttsége, illata a rovarok testfelépítéséhez, életmódjához alkalmazkodva csábítja oda a beporzókat. A virágzás első szakaszában, formájában nőstény rovart utánzó mézajkának felkínálásával hártyásszárnyú hím rovarok (méhek, darazsak) érkezésére vár.

További részleteket az alábbi weboldalon olvashat.